Bangladeş'te Ateist Bir Blog Yazarı Daha Öldürüldü

Yorum Yok
Bangladeş'te seküler görüşleriyle tanınan, laiklik yanlısı ve ateist olan bir blog yazarı daha öldürüldü. Bu cinayet ile birlikte, 2015 yılının başından beri Bangladeş'te görüşleri ve yazıları sebebiyle 4 yazar öldürülmüş oldu.

Bu cinayetten evvel Şubat ayında İslam'a yönelik eleştirel görüşlerin yer aldığı Mukto-Mana blogunun kurucusu Dr. Avijit Roy, Mart ayında internet aktivisti Washiqur Rahman ve Mayıs ayında ise 31 yaşındaki Ananta Bijoy Das sokak ortasında radikal İslamcı örgüt üyelerince görüşleri sebebiyle öldürülmüştü. Geçtiğimiz gün Dakka'da yaşayan ve "Niloy Neel" olarak bilinen 40 yaşındaki aktivist Niloy Chatterjee (Niloy Çakrabarti) de yine aynı sebeple yaşadığı yerde palalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.

"Science and Rationalists’ Association of India"nın kurucularından olan Niloy Chatterjee, ülkesindeki köktendinci akımlara karşı mücadele ediyordu. Eşi ve bir arkadaşıyla evdeyken, altı kişinin içeriye girdiği ve eşiyle arkadaşını başka odaye götürdükten sonra Niloy Chatterjee'yi palayla öldürdükleri ve ellerini de ayrıca kestikleri bildiriliyor.

Olayla ilgili henüz kimse yakalanmazken, Niloy Chatterjee'nin adının İslami örgütler tarafından hazırlanan ve 84 kişinin adının bulunduğu "ateist blog yazarları" adlı listede olduğu belirtiliyor. Bu yıl öldürülen 4 yazarın adı da bu listedeydi. Bunun en korkuç tarafı, bu cinayetin belki de son cinayet olmayacağının düşünülmesi.

The American Humanist Association, The Center For Inquiry, The PEN American Center ve Mutko-Mona'dan konuyla ilgili kınama yazıları gelirken, Bangladeş hükümetinin genel olarak ateist yazarları korumak için yeterli tedbirleri alıp almadığı veya olay sonrasında etkili bir soruşturma ve kovuşturma yürütüp yürütmediği şüphe içeriyor.

Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder